Pluimveerechten

Pluimveerechten zijn verhandelbaar, dus als een boer stopt kan hij zijn rechten verkopen aan een ander. Argri Vastgoed helpt hierbij!

Pluimveerechten

Pluimveerechten zijn ingevoerd in 1998. Ze zijn verhandelbaar, dus als een boer stopt kan hij zijn rechten verkopen aan een ander. Pluimveerechten zijn gebaseerd op de hoeveelheid fosfaat die een kip per jaar in de mest uitscheidt.

Vanaf 1 januari 2006 worden de pluimveerechten, uitgedrukt in pluimvee-eenheden. 1 Pluimvee-eenheid (PE) komt dan overeen met 0,5 kg fosfaat(productie), ofwel 1 legkip. Een vleeskuiken produceert (op jaarbasis) minder fosfaat, daarvoor heb je maar 0,48 PE nodig.
Een boer mag dus niet meer kippen houden dan hij pluimvee-eenheden heeft. Omdat op grote bedrijven het aantal aangeleverde dieren soms iets hoger is dan de boer bestelt is er bij de controle op deze regel een beetje speelruimte: een boer mag op geen enkele dag méér kippen in zijn stal hebben dan 115% van zijn rechten.

Het stelsel van pluimveerechten maakt onderscheid in concentratiegebieden. U kunt op het overzicht geregistreerde productierechten in Mijn Dossier van RVO, zien in welk gebied uw bedrijf ligt. Het is mogelijk om rechten over te schrijven van een concentratiegebied naar bedrijven buiten de concentratiegebieden. Het is niet mogelijk om rechten over te schrijven van bedrijven buiten, naar bedrijven binnen een concentratiegebied. Ook is het niet mogelijk om rechten over te schrijven van concentratiegebied-zuid naar concentratiegebied-oost en andersom.

Heeft u vragen over pluimveerechten of wilt u een vrijblijven offerte ontvangen? Neem dan gerust contact op met onze agrarisch adviseur Sybren Zeldenrust via 06-10819649 of 058-2849171.

Deze informatie is met zorg samengesteld, aan eventuele onjuist- en/of onvolkomenheden in de verstrekte informatie kunnen geen rechten worden ontleend.