Ledenleveringsbewijzen

Per 1 oktober 2017 verdwijnt het bietenquotum. Dit wordt omgezet in zogenaamde ledenleveringsbewijzen (LLB).

Ledenleveringsbewijzen / LLB (Bietenquotum/Suikerquotum)

Per 1 oktober 2017 verdwijnt het bietenquotum. Vanaf teeltjaar 2017 worden bieten niet meer geleverd op basis van het bietenquotum en aandelen.

Dit wordt omgezet in zogenaamde ledenleveringsbewijzen (LLB). De huidige aandelen en het per heden beschikbare quotum van een teler worden samen omgezet in de nieuwe basisreferentie, het ledenleveringsbewijs. Eén LLB geeft het recht om één ton bieten met 17 procent suiker te leveren met een leveringsplicht van 85 procent. Cosun berekent deze nieuwe basisreferentie per individuele situatie. In het voorjaar van 2016 heeft u als teler een beschikking ontvangen waarin deze conversie is vastgesteld. Het aantal ledenleveringsbewijzen dat een teler ontvangt is dan ook per teler sterk verschillend.

Een ledenleveringsbewijs geeft het recht om 1 ton bieten (bij 17% suiker) te leveren tegen de ledenprijs. Er is een leveringsplicht aan gekoppeld van 85%. Een ledenleveringsbewijs kost € 5,50. Het leveringsrecht op een LLB is een vast recht. Per jaar wordt een toewijzingspercentage gehanteerd. Leden kunnen het leveringsrecht dat rust op de LLB's onderling verhandelen via de coöperatie.  Leden kunnen LLB's samen in een bedrijf benutten.

Voordat u overgaat tot het (extra) aankopen van ledenleveringsbewijzen moet u nagaan wat het rendement gaat worden van de bietenteelt in uw onderneming.

Heeft u vragen over ledenleveringsbewijzen of wilt u een vrijblijven offerte ontvangen? Neem dan gerust contact op met onze agrarisch adviseur Sybren Zeldenrust via 06 - 53 61 06 42 of 
058-2849171.

Deze informatie is met zorg samengesteld, aan eventuele onjuist- en/of onvolkomenheden in de verstrekte informatie kunnen geen rechten worden ontleend.

Gevraagd: LLB

Voor advies en bemiddeling in LLB (ledenleveringsbewijzen) kunt u terecht bij Agri-vastgoed. Bij Agri-vastgoed bent u op het juiste adres voor de aan- en verkoop van LLB.

Heeft u vragen over LLB neem dan gerust contact op met onze agrarisch adviseur Sybren Zeldenrust via 06-53610642 of 058-2849171 

Deze informatie is met zorg samengesteld, aan eventuele onjuist- en/of onvolkomenheden in de verstrekte informatie kunnen geen rechten worden ontleend