Elahuizen

8581 KA Elahuizen Oppervlakte / omvang: 1.71.00 ha
Verkocht

Omschrijving

Zoekt u een karakteristieke woonboerderij met vele authentieke elementen? Dan heeft deze mooi gelegen woonboerderij verrassend veel te bieden. De woonboerderij is gelegen op een erfperceel van 7.500 m², welke is voorzien van een paardrijbak. Daarnaast wordt het object aangeboden met enkele percelen grasland. De woonboerderij is gelegen nabij het gezellige Elahuizen. Dit watersportdorp behoort tot de gemeente ‘De Fryske Marren’ en is gelegen aan de Flussen. Het IJsselmeer is vanuit deze plaats binnen handbereik. Elahuizen beschikt over een basisschool, een kerk, een restaurant en diverse watersprotvoorzieningen. Winkels en andere voorzieningen bevinden zich in Balk, op 4 kilometer afstand. Grotere plaatsen, zoals Heerenveen, Sneek en Lemmer bevinden zich op 20 tot 30 autominuten.

Deze stelpboerderij is van omstreeks 1700 en heeft een afmeting van ca. 20 meter x 40 meter. De fundering is aangelegd op een felslaag en bestaat uit Romaanse bogen. De vloeren zijn deels van hout, deels van steen en deels van beton. De gevels zijn opgetrokken uit anderhalfsteens muren. Het dak is gedekt met dakpannen, waarbij het woongedeelte met hout onderschoten is en het schuurgedeelte met riet. De woning is op de begane grond voorzien van dubbel glas.

Bijzonderheden

  • De keuken is voorzien van oude en zeer bijzondere tegels uit 1910;

  • In de opkamer en de woonkamer zijn oude binnenluiken te vinden;

  • De woonboerderij beschikt over een authentieke hal en gang in de Jugendstil-stijl (1925);

  • Het toilet is nagenoeg geheel voorzien van witte oude tegels;

  • De badkamer is in 2012 gerenoveerd.

De schuur was oorspronkelijk voorzien van een dubbelrijïge veestalling. Het voorste deel was voorzien van een enkelrijïge veestalling. Door de jaren heen zijn de stallingen vervangen door meerdere paardenboxen. De vloer is deels van beton en deels van steen, gegoten in beton. De schuurreed is voorzien van traditionele oude ‘Geeltjes’. De hooivakken zijn dicht gestraat met nieuwe bestrating. De schuur is ca. 15 meter hoog. Het dak is, in tegenstelling tot de meeste traditionele boerderijen, voorzien van twee schoorstenen. Deze zorgen voor een uitermate goede ventilatie in de schuur.  Het exterieur van de woonboerderij verkeert in matige staat.  

Indeling
Begane grond:
Achterentree, hal met trapopgang, badkamer met inloopdouche, toilet en wastafel, keuken, gang, woonkamer, opkamer, woonkamer, slaapkamer, toilet, partyruimte, oud tanklokaal, bûthús.

Verdieping:
Overloop met veel bergruimte, slaapkamer, meidenkamer, knechtenkamer, spekhok en berging.

Het erfperceel is ruim opgezet. Het biedt voldoende mogelijkheden voor het houden van kleinvee of een ruimtevragende hobby. Op het erf bevinden zicht tevens een oud koetshuis, welke is voorzien van de originele gietijzeren roosters en een oude houten schuur (met asbestdak).

Er is een eenvoudige paardrijbak aangelegd met een afmeting van ca. 35 meter x 20 meter.

Het grasland heeft een oppervlakte van ca. 9.150 m² en is op greppels gelegen. De grondsoort betreft veen en veen op zand. De ontsluiting van het land is via het erf of het kavelpad. De ontwatering is goed doordat er bemaling wordt toegepast.

Bestemmingsplan
Blijkens het vigerende bestemmingsplan ‘Buitengebied 2004 Herziening 2010 (Gaasterlân-Sleat)’ van de gemeente De Fryske Marren hebben zowel het object als het land de bestemming ‘Agrarisch gebied in een open landschap’. Het erfperceel heeft daarbij de aanduiding ‘Karakteristiek’.

Wij adviseren u als gegadigde om u te verdiepen in het bestemmingsplan. Adres gemeentehuis: Dubbelstraat 1, 8561 BC Balk. Telefoonnummer 14 0514.

Kadaster
Het object is kadastraal bekend als gemeente Balk, sectie O, nummers 1023, 1777 en 1778.

Bekijk volledige omschrijving Minder omschrijving

Kenmerken

Categorie Woonboerderij, Verkocht/aangekocht
Verkocht Ja
Prijs Verkocht
Postcode 8581 KA
Plaats Elahuizen
Oppervlakte / omvang 1.71.00 ha
Type woonhuis Woonboerderij
Bouwjaar Omstreeks 1700
Aantal kamers 11
Nutsvoorzieningen Gas, water, elektra, riool
Grondsoort veen en veen op zand
Ontsluiting via erfperceel en kavelpad
Huidige bestemming Agrarisch
Kadastrale gemeente Balk
Sectie O
Nummer(s) 1023, 1777, 1778
Makelaar Saakje van der Valk
Agri Vastgoed Friesland

Specialist in de agrarische sector

Het kopen of verkopen van een agrarisch bedrijf of boerderij  is een belangrijke beslissing, maar wij weten dat het vooral ook een emotionele gebeurtenis is. Onze ervaren makelaars en adviseurs staan u bij met raad en daad!

×
Verfijn aanbod